Sadzonki winorośli mamy w sprzedaży w bardzo ograniczonej ilości.
Uwaga! Nie prowadzimy sprzedaży wysyłkowej winorośli!
Ponieważ temat uprawy winorośli jest bardzo obszerny i krótki tekst nie jest w stanie odpowiedzieć na wszystkie pytania i wątpliwości - gorąco zachęcamy do zapoznania się z książkami autorstwa pana Romana Myśliwca m.in. "Nowoczesna winnica" i "Uprawa winorośli"
Winorośl szlachetna
(winorośl właściwa) to krzew pnący o bardzo
cenionych owocach.
Kwitnie w czerwcu a owoce dojrzewają od końca sierpnia do końca października.
Stanowisko
Przy uprawie winorośli
bardzo ważny jest wybór stanowiska na plantację. Najkorzystniejsze są
pola lekko nachylone (10%) w kierunku południowym, południowo - zachodnim
lub zachodnim. Dna dolin są niewskazane.
Wszystkie odmiany można uprawiać pod
osłonami.
Na południu i zachodzie Polski udają się odmiany wczesne, średniowczesne
oraz późne.
Na północy kraju doradza się sadzenie odmian wczesnych.
Korzystne dla plantacji jest posiadanie
osłon od wiatrów wschodnich i północnych.
Gleba
Winorośl może zadowolić
się dowolną glebą, ale są pewne prawidłowości.
Na glebach żyznych, wilgotnych przyrost masy
zielonej jest bardzo duży, owoce są większe i plon jest obfity, powoduje
to jednak późniejsze wchodzenie w stan spoczynku zimowego.
Na glebach słabych i suchych przyrost masy
jest słaby, owoce są małe i mniej liczne lecz często słodsze a krzewy
są lepiej przygotowane do zimowania i rzadziej przemarzają.
Optymalna gleba to gleba żyzna, głęboka
i gliniasta, lekko wilgotna (o pH 6,5 - 7,1) z możliwością nawadniania (np. rzeka lub staw
w pobliżu) w okresie od maja do połowy sierpnia.
Zakładanie plantacji
Zakładając plantację
należy grunt starannie odchwaścić i nawieźć oraz zbudować konstrukcje
podtrzymujące rośliny. Zagęszczenie na plantacji nie powinno przekraczać
1 rośliny / m2.
Rośliny uśpione (w stanie bezlistnym) można sadzić w dowolnym czasie o ile grunt nie jest zamarznięty.
Jeśli mamy rośliny już z liśćmi można je sadzić dopiero po ustaniu przymrozków (zwykle po 15 maja).
Nabrzmiałe pąki winorośli, rosnące pędy i liście nie są odporne na mróz i spadek temperatury może uszkodzić a nawet zniszczyć roślinę.
Przymrozki są główną przyczyną strat w winnicach. Groźna dla krzewów jest niestabilna wiosna, nawroty zimy a nie silne mrozy zimą.
Pielęgnacja
W ciągu sezonu wegetacyjnego winorośle wymagają
około 4-5 zabiegów cięcia lub przycinania. Nie
przycinana winorośl wyradza się i przestaje owocować.
Cięcie zimowe - wykonywane jest od końca listopada do końca lutego - pozostają tylko pędy(łozy) owocujące.
Cięcie wiosenne - wykonywane jest głównie w maju - usuwa się pędy słabe, zbyt liczne i te, które nie zawiązały owoców.
Cięcie letnie (przycinanie) - wykonywane jest całe lato od czerwca do końca sierpnia - skraca się pędy z owocami za 6 liściem licząc od grona oraz pasierby za pierwszym liściem. Cięcie letnie powtarza się w miarę potrzeby.
Łoza - pęd zeszłoroczny, z którego wyrastają pędy owocujące.
Pędy na odtworzenie - silne pędy wyrastające z głównego pnia nie dające owoców.
Pasierb - pędy wyrastające z kątów liściowych pędów jednorocznych.
Oczko - pąk z którego wyrosną młode pędy i liście.
Sposoby prowadzenia winorośli
Pojedynczy sznur Guyota
1 rok:
2 rok:
3 rok i następne lata:
Ochrona winorośli
Nie można zapomnieć o
regularnej ochronie chemicznej winorośli przed chorobami grzybowymi.
Mączniak rzekomy - żółte i brązowe plamy na liściach. Opryski ochronne
co 2-3 tygodnie lub po dniach deszczowych.
Mączniak prawdziwy - biały nalot
na spodzie liści. Opryski profilaktyczne po deszczach.
Szara pleśń - zasychanie liści
i gron. Oprysk przed i po kwitnieniu.